ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ελεύθεροι χώροι γενικά είναι ανεκτίμητος πλούτος για τους κατοίκους μιας πόλης. Αποτελούν αναντικατάστατους περιβαλλοντικούς πόρους και τόπους αναψυχής και ξεκούρασης. Αξίζει να σημειωθεί πως ως χώρος πρασίνου σε έναν αστικό ιστό δε νοούνται τα μεμονωμένα δέντρα, η χαμηλή βλάστηση (γκαζόν, παρτέρια με θάμνους κλπ), οι γλάστρες σε ένα μπαλκόνι ή ένας μικρός κήπος. Ουσιαστικός χώρος πρασίνου νοούνται οι συστάδες δέντρων, τα δασάκια μέσα στην πόλη κλπ, δηλαδή οι χώροι που επιτρέπεται η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος (πουλιά, ζώα). Τα δέντρα παράγουν οξυγόνο, φιλτράρουν τους αέριους ρυπαντές βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα. Συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας και της ηχορύπανσης, μειώνουν τον κίνδυνο πλημμυρών εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τον υδροφόρο ορίζοντα. Το κατώτατο διεθνώς παραδεκτό όριο είναι 10 τ.μ. ελεύθερων και πράσινων χώρων ανά κάτοικο. Με δεδομένο ότι τα Γιαννιτσά έχουν μόλις 2,1 τ.μ. ανά κάτοικο και είναι μια σύγχρονη τσιμεντούπολη, η ανάγκη για προστασία αλλά και εξασφάλιση καινούριων κοινόχρηστων χώρων αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα.
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Η απομάκρυνση των στρατοπέδων που έχουν εγκλωβιστεί στον αστικό ιστό αποτελεί αίτημα όλων των δήμων ανά την χώρα από χρόνια τώρα, αλλά και πολιτική πια του ίδιου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.). Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το 1999 η Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (Υ.Α.Μ.Σ.) που συντονίζει γενικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στρατοπέδων. Τα στρατόπεδα μέσα και γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα των Γιαννιτσών είναι τα “ΚΑΨΑΛΗ”, “ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ” και “ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑ”. Η απομάκρυνση των τριών στρατοπέδων είναι παλιό αίτημα του Δήμου Γιαννιτσών ήδη από τη δεκαετία 1980. Το 1995 ο Δήμος πρότεινε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) την μεταφορά του στρατοπέδου “ΚΑΨΑΛΗ” στο με αριθμό 2 αγροτεμάχιο του Δήμου Γιαννιτσών και τη μεταφορά των στρατοπέδων “ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ” και “ΚΑΠETAN ΑΓΡΑ” στις πρώην Νατοϊκές εγκαταστάσεις. Ο νόμος που ισχύει σήμερα προβλέπει πως λόγω του υψηλού κόστους μετεγκατάστασης, το οποίο δεν αναλαμβάνει να πληρώσει το κράτος, προτείνεται σχέδιο αξιοποίησης των χώρων στρατοπέδου σύμφωνα με το οποίο οι χώροι αυτοί θα πολεοδομούνται κατά 50% για χρήσεις ελεύθερου χώρου, πρασίνου, κοινωνικών λειτουργιών κλπ, αλλά και κατά 50% για αστικές χρήσεις με δυνατότητες οικονομικής απόδοσης ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των εξόδων της μετεγκατάστασης.
Από το στρατόπεδο «ΚΑΨΑΛΗ» έχει παραχωρηθεί ήδη από το 1988 στο Δήμο Γιαννιτσών έκταση 5 στρεμμάτων, από τα οποία τα 4 παραχωρήθηκαν από το Δήμο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου. Το 2000 παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Δήμο Γιαννιτσών έκταση ακόμα 15 στρεμμάτων για τη δημιουργία χώρου αθλοπαιδιών. Το υπόλοιπο τμήμα του στρατοπέδου, έκτασης 72 στρεμμάτων, εξακολουθεί να είναι στην κυριότητα του Τ.ΕΘ.Α. και έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό της Υ.Α.Μ.Σ. για παραχώρησή του στο Δήμο Γιαννιτσών. Σύμφωνα με την πολεοδομική μελέτη του Δήμου Γιαννιτσών, ενόψει της παραχώρησης, προτείνεται στο χώρο του στρατοπέδου η κατασκευή Διοικητηρίου, η αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων για διάφορες χρήσεις (πολιτιστικές κ.α.) καθώς και η δημιουργία χώρων στάθμευσης και 12 συγκροτημάτων κατοικιών τα οποία θα εκμεταλλευτεί η Υ.Α.Μ.Σ. για να καλύψει το κόστος της μετεγκατάστασης του στρατοπέδου. Ωστόσο η παραχώρηση μένει μέχρι τώρα στάσιμη, επειδή στο χώρο βρίσκονται αρχαιολογικά μνημεία και εκκρεμεί ο καθορισμός Ζώνης Προστασίας από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις ώστε να μειωθεί ο περιβάλλων χώρος ανάδειξης των μνημείων από 60 σε 30 μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης. Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι τραγικό αν αναλογιστεί κανείς ότι μία έκταση 92 στρεμμάτων στην καρδιά του αστικού ιστού των Γιαννιτσών που θα μπορούσε να αποτελέσει πνεύμονα ζωής για την πόλη, παραδίδεται στην πλειοψηφία του στο τσιμέντο. (Διοικητήριο, Δικαστικό Μέγαρο, 12 οικοδομικά συγκροτήματα κατοικιών, υπάρχοντα κτίσματα).
Τέλος η προσπάθεια για την απομάκρυνση των στρατοπέδων “ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ” και “ΚΑΠETAN ΑΓΡΑ” εγκαταλείφθηκε.
Διεκδικούμε:
Δημιουργία χώρων πρασίνου (αστικού δάσος – πάρκων) στους απελευθερωμένους χώρους.
Προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων. Καμία θυσία περιβάλλοντος χώρου των μνημείων στο βωμό της δόμησης.
Να μην πληρώσουν οι πολίτες το κόστος της μετεγκατάστασης αλλά το κράτος. Για την άναρχη δόμηση των πόλεων δεν φταίνε οι πολίτες.
Να διεκδικηθεί η απομάκρυνση των άλλων στρατοπέδων έξω από την πόλη.
ΠΑΡΚΑ στην ΠΟΛΗ
Οι ελάχιστοι πνεύμονες πρασίνου που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης, όπως αυτοί των πάρκων αντιμετωπίζονται με προχειρότητα και κριτήρια μη περιβαλλοντικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το πάρκο Αγίου Γεωργίου και το Φιλίππειο που όχι μόνο τσιμεντοποιήθηκαν αλλά όπως συμβαίνει και σε άλλα πιο μικρά πάρκα λόγω έλλειψης φροντίδας τα δέντρα τους οδηγούνται σε μαρασμό.
Πριν λίγα χρόνια μάλιστα πάρθηκε απόφαση από τον Δήμο για τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης σε τμήμα του πάρκου του Αϊ Γιώργη και της εκκλησίας! Αυτό πρακτικά σημαίνει το κόψιμο δέντρων και την περαιτέρω υποβάθμιση του πάρκου, αφού δε θα μπορούν σε δύο μέτρα χώμα να αναπτυχθούν δέντρα δέκα και δεκαπέντε μέτρων σαν και αυτά που υπάρχουν τώρα.
Διεκδικούμε:
· Να αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος που υπέστη τη βάρβαρη επέμβαση με τσιμέντο στο πάρκο Αϊ Γιώργη.
· Να ανακληθεί η απόφαση για υπόγειο πάρκινγκ στο πάρκο του Αϊ Γιώργη.
· Να αντιμετωπιστούν τα πάρκα της πόλης όπως τους αξίζει, ως σημαντικά οικοσυστήματα απαραίτητα στην πόλη, και να συντηρούνται με βάση συγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Στην πόλη υπάρχουν χαρακτηρισμένοι χώροι πρασίνου από το έτος 1990 οι οποίοι όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν διαμορφωθεί ανάλογα. Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η μη καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή τριάντα πέντε περίπου στρέμματα χαρακτηρισμένων χώρων πρασίνου μέσα στην πόλη (οικοδομικά τετράγωνα 16,331,333) είτε να αποχαρακτηρίζονται μετά από δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει αποζημίωση, είτε να κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν όταν οι μη αποζημιωμένοι ιδιοκτήτες τους προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Το Ο.Τ. 471 πίσω από το κλειστό γυμναστήριο της πόλης, εκτάσεως 6000 τ.μ. είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου ιδιοκτησίας της Αγροτικής Τράπεζας (Α.Τ.Ε.). Το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου καλύπτεται από ερειπωμένο κτίσμα (γιαπί). Το τελευταίο διάστημα έγινε προσπάθεια εκμετάλλευσης της έκτασης από την Α.Τ.Ε., η οποία ζητάει υπερβολικό τίμημα για την απαλλοτρίωση του χώρου και κάνει προσπάθειες για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον νόμο 2831/2000 (άρθρο 29) ένας χώρος ο οποίος προορίζεται για μια συγκεκριμένη χρήση βάσει του σχεδίου πόλεως θα πρέπει, αν αλλάξει χρήση να μη χρησιμοποιηθεί με τρόπο που θα οδηγεί σε περαιτέρω επιβάρυνση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.
Διεκδικούμε:
· Να διαμορφωθούν οι χαρακτηρισμένοι ως χώροι πρασίνου σύμφωνα με τη χρήση για τη οποία προορίζονται.
· Να απαιτήσει ο Δήμος από την Α.Τ.Ε. και το κράτος (που είναι και ο κύριος ιδιοκτήτης της τράπεζας) την παραίτηση ή ελαχιστοποίηση της αποζημίωσης για το Ο.Τ. 471.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Να μην κόβονται δέντρα μέσα στην πόλη και να αναπτυχθεί η παρόδια βλάστηση.
Να διαμορφωθούν ανάλογα, όλοι οι χαρακτηρισμένοι ως χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές και άλλοι ελεύθεροι χώροι.
Να δημιουργηθεί από το Δήμο Γιαννιτσών πρόγραμμα δενδροφύτευσης στις ταράτσες και τους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών της πόλης.
Να προστατευτεί η φυσική διαμόρφωση του ρέματος “Τσιναρλί” με συνεχή καθαρισμό και δενδροφύτευση κατά μήκος του. Να προστατευτεί η φυσική ροή σε όλο το μήκος του ρέματος από καταπατήσεις.
Να στελεχωθούν οι σχετικές με τον περιβάλλον υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας με εξειδικευμένο προσωπικό.
ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Επικοινωνία: 6974541520, 6973333385, 6973407156, diktyopoliton@hotmail.com
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ!
ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου